Clarissa Slingerland op de fiets in Rotterdam

Clarissa Slingerland (1978), brein en drijvende kracht achter pr-bureau MissPublicity, heeft het eigenlijk altijd druk. Is het niet met werk, dan wel met reizen. Maar wij merken niets van dat alles: ze is warm, hartelijk en geïnteresseerd. Tijdens het interview stelt ze minstens zoveel vragen als ze er beantwoordt. Van meisje uit de bollenstreek tot self made business woman.

De Tuin van de Vier Windstreken

Aan de rand van het Kralingse Bos ligt restaurant de Tuin van de Vier Windstreken. Direct aan het water van de Kralingse Plas is het voor iedere Rotterdammer die snakt naar wat natuur de plek voor een zomerse borrel of barbecue. Winter? Dan drink je er een warme choco na een koude winterwandeling. En met een beetje geluk schaats je zo de Kralingse Plas op.

‘Ik loop graag hard en vind het leuk om een stad al hardlopend te ontdekken. Dan kan ik uren weg zijn. Ik maak foto’s, soms drink ik ergens wat en kijk vooral rond: waar gebeurt wat? Toen ik net in Rotterdam woonde, rende ik een keer langs de Kralingse Plas. Ik kwam langs de Tuin en dacht meteen: dáár zou ik wel willen werken.’ Ze solliciteerde, werd aangenomen en had er de tijd van haar leven. ‘We hadden een superhecht team, nog steeds zien we elkaar regelmatig. Ook toen ik er niet meer werkte, kwam ik er nog vaak. Om dingen te overdenken aan de waterkant, of gewoon om een glas wijn te drinken en mijn oude collega’s weer te zien. De Tuin is een plek waar ik altijd veel inspiratie opdoe, waar ik een positieve vibe krijg.’

Het waren ook de eerste dagen van Clarissa’s pr-bureau MissPublicity, en De Tuin bleek behalve een leuke plek om te werken ook een uitstekende plek om te nétwerken. ‘Ik kreeg daar onbewust veel mee van wat er speelde in de stad, wie ertoe deed. Ik realiseerde het me toen niet, maar het was een mooie springplank naar wat ik daarna ging doen – en nog steeds doe. Ik heb in die tijd veel contacten opgedaan die mij hebben geholpen mijn droom te verwezenlijken. Er wordt vaak gedacht dat Rotterdam een heel individualistische stad is, maar Rotterdammers zijn er met én voor elkaar. De stad is eerlijk, open minded, mensen helpen elkaar. Ik heb mijn bedrijf hier kunnen bouwen op afspraken.’

Sajoer

De eerste echte sapbar van Rotterdam, waar je terecht kunt voor knappe sappen en dito sapsters. Je haalt er je dagelijkse vitamines in de vorm van smoothies, slowjuices, breakfast bowls en ander gezonds. Niet genoeg? Doe een detox! ‘Sajoer’ betekent trouwens groente in het Indonesisch. Vandaar.

Clarissa groeide op in de bollenstreek – in Sassenheim om precies te zijn – maar woont inmiddels al langer in Rotterdam dan erbuiten. ‘Ik ben echt een stadsmens. Toen ik hier net woonde, kwam ik vaak bij Het Snijdertje in het Maho-kwartier, een kleermakerij van een heerlijk stel dat altijd een beetje op elkaar zat te brommen. Daar liet ik kleding verstellen of broeken inkorten, en dan voelde ik me zó stads. Dat hadden we niet in Sassenheim. Geweldig vond ik dat.’ ‘Maho’ staat voor Maag van Holland, een wijk vlak bij Rotterdam Blaak. ‘Daar zit alles door elkaar: winkels, boetiekjes, horeca. Een Feyenoordcafé. De laatste jaren is het gebied ontzettend ontwikkeld en kwamen er veel nieuwe zaken bij. Waaronder Sajoer, een sapbar waar Gaby of een van de meiden die er werken heerlijke slowjuices maakt. Alles wordt voor je neus gemaakt, en je kunt er ook fantastische açaïbowls en heerlijke soepen eten. Ondanks alle nieuwe zaken is de sfeer in de buurt hetzelfde gebleven – er is alleen meer bijgekomen. Het Maho-kwartier ademt authenticiteit. En er is altijd iets te ontdekken.’

MissPublicity

Het hoofdkantoor van MissPublicity is gevestigd op de derde verdieping van het Hulstkampgebouw, een imposant gebouw met twee binnengalerijen rondom een enorme boom die tot het glazen dak reikt. Ooit de destilleerderij van Hulstkamp jenever, nu kantoorpand en evenementenlocatie.

‘Over het algemeen zijn het vooral bedrijfsfeesten die er georganiseerd worden, maar af en toe is er een bruiloft. Heel soms zelfs een uitvaart. Van oudsher zitten er veel bedrijven die zich bezighouden met scheepvaart, met name shipping. De eerste jaren runde ik MissPublicity vanuit huis, daarna begon ik hier met één kantoorruimte. In 2016 zaten we hier tien jaar.’

Clarissa heeft inmiddels drie aaneengesloten kantoren met twaalf mensen op de vloer. En een hond: Beer, een eenjarige dwergkees die iets minder dwergachtig bleek dan gepland en bij MissPublicity is uitgeroepen tot Chief Happiness Officer. ‘Ons kantoor zit in een prachtig historisch gebouw. Daar heb ik wel wat mee: ons Amsterdamse kantoor zit in de Beurs van Berlage. Terwijl ik zelf in een heel modern appartement woon, en vanaf de zeventiende verdieping over de stad uitkijk. Die tegenstelling vind ik juist leuk.’

West-Kruiskade

Berucht, beroemd en steeds populairder: de West-Kruiskade. Ook wel bekend als het Chinatown van Rotterdam, maar dat doet de straat te kort – je vindt hier culturen uit alle windstreken.

‘Als je het Centraal Station uitkomt, wat de laatste jaren heel erg is opgeknapt, loop je zo de West-Kruiskade op. Een van de meest multiculturele plekken die je maar kunt bedenken, met dat internationale gevoel dat grote steden levendig houdt. Vroeger zaten er vooral Chinese eethuizen, maar het aanbod wordt steeds breder. Al zit het meeste wel in de Aziatische hoek. Takumi bijvoorbeeld: dat was het eerste ramenrestaurant van Nederland. Daar staan mensen echt voor in de rij. En er zit een geweldige nieuwe Vietnamees: Pho. De West-Kruiskade was altijd een plek waar mensen niet graag kwamen maar het wordt steeds toegankelijker, zonder authenticiteit te verliezen.’

Las Palmas

De legendarische nachtclub Las Palmas aan de Wilhelminapier moest helaas gedwongen sluiten. Er zit inderdaad nog steeds een Las Palmas aan de Wilhelminapier, maar da’s een restaurant – eerst van tv-kok Herman den Blijker, nu van chef-kok Eveline Wu – waar het iets minder de bedoeling is om op de tafels te dansen.

‘Je hebt er natuurlijk Hotel New York en de brug naar Katendrecht – de Hoerenloper, zoals we hier zeggen – maar de Kop van Zuid blijft een winderige plek waar het moeilijk gezellig wordt. Toch heb ik veel goede herinneringen aan het gebied rond de Wilhelminapier. Vroeger zat daar namelijk Las Palmas, en daar werden feesten georganiseerd waarvoor ik de pr deed: Verse Geesten. Mijn eerste evenementenklus. Ik schreef persberichten en nodigde journalisten uit. De hoofdredacteur van de Playboy schreef eens dat daar de mooiste vrouwen rondliepen. Dat sloeg in als een bom.’ Het waren de hoogtijdagen van de Rotterdamse clubscene. Tenten als Now&Wow, Off Corso en Las Palmas stonden ieder weekend ramvol. ‘Chaos was het. Ik ben toen zóveel uit geweest. In die tijd leerde ik ook Wilfred kennen, mijn vriend. We gingen vaak naar Las Palmas om te dansen. Bij Las Palmas was het feest áltijd aan. Pas in de ochtend rolden we weer naar buiten.’